فهرست مطالب

بیماری های پستان ایران - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 40، بهار 1397)

فصلنامه بیماری های پستان ایران
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 40، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نسیم خسروی، وحید فرجی وفا، حمید آقا علی نژاد*، شهپر حقیقت، مهدیه ملانوری شمسی صفحات 7-16
    مقدمه

    امروزه ورزش برای بهبود کیفیت زندگی و سلامت عمومی بیماران مبتلا به سرطان پستان قویا توصیه می‏شود. مونوسیت‏ها نقش بسیار مهمی در ایمنی این بیماران ایفا می کنند و درک بهتر پاسخ این سلول‏ها به ورزش می تواند در تجویز هرچه بهتر ورزش در این بیماران کمک کند. هدف این مطالعه بررسی تغییرات زیرگروه های مختلف مونوسیت‏ها در پی یک وهله ورزش تناوبی هوازی در بیماران مبتلا به سرطان پستان است.

    روش بررسی

    ده بیمار مبتلا به سرطان پستان که درمان‏های اولیه آنها حداکثر در طی سال گذشته به اتمام رسیده بود وارد مطالعه شدند. در ابتدا از بیماران یک آزمون قلبی - تنفسی برای برآورد حداکثر اکسیژن مصرفی آنها گرفته شد سپس براساس آن یک ورزش تناوبی با 60% حداکثر بارکاری به دست آمده انجام شد. مونوسیت‏ها قبل، بلافاصله و یک ساعت بعد از آن با فلوسایتومتری مورد بررسی قرار گرفتند. برای بررسی اثر زمان بر تغییرات مونوسیت‏ها و زیر دسته ‏های آن از آزمون فریدمن استفاده شد.
    یافته ها: میانگین سنی شرکت‏کنندگان 7.1±59 بود. در پاسخ به ورزش تغییرات معناداری در درصد مونوسیت‏های (p=0.016)CD14+ و (p=0.016) CD14+CD16- مشاهده شد. به این صورت که در ابتدا افزایش(CD14+: 9%، p= 0.314; CD14+CD16-: 5%، p= 0.594) و سپس رو به کاهش (CD14+: -26%، p= 0.015; CD14+CD16-: -28%، p= 0.021) گذاشتند. مونوسیت‏های CD14+CD16+ هم تغییراتی داشتند هر چند این تغییرات از نظر آماری معنادار نبود (p= 0.097).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه می‏توان گفت که یک جلسه ورزش تناوبی با افزایش درصد مونوسیت‏های CD14+ و CD14+CD16- بلافاصله پس از ورزش و کاهش آن در یک ساعت بعد همراه است. اما به نظر می رسد مونوسیت‏های CD14+CD16+ پاسخ معناداری به یک جلسه ورزش نمی‏دهند. مطالعات بیشتری لازم است تا عملکرد این تغییرات در پاسخ به ورزش و تاثیر تمرین ورزشی در این بیماران بررسی شود.

    کلیدواژگان: ورزش، سرطان پستان، مونوسیت، سیستم ایمنی
  • خدیجه سواری، پریسا محمدی نژاد*، مهدی مغنی باشی صفحات 17-24
    مقدمه
    مطالعات متعددی نشان داده اند که عدم بیان ژن سیرتوئین 3 یا کاهش آن در انواع تومورها از جمله سرطان پستان دیده شده است. اخیرا گزارش شده است که در اینترون 5 ژن سیرتوئین 3 یک توالی تکراری 72 جفت بازی وجود دارد که فعالیت رونویسی این ژن را تحت تاثیر قرار می دهد. در این مطالعه ارتباط این چندشکلی با خطر ابتلا به سرطان پستان بررسی گردیده است.
    روش بررسی
    پس از استخراج DNA از خون وریدی 207 بیمار مبتلا به سرطان پستان و 195 فرد سالم، با استفاده از تکنیک PCR و یک جفت پرایمر که برای دو طرف قطعه bp72 طراحی شده بود، ژنوتیپ افراد تعیین شد و در نهایت، با نرم افزار آماری 21 SPSS و آزمون آماری رگرسیون لجستیک ارتباط ژنوتیپ ها با خطر ابتلا به سرطان پستان بررسی شد.
    یافته ها
    فراوانی آللی و ژنوتیپی در جمعیت مورد بررسی به طور مجزا در افراد بیمار و کنترل محاسبه شد و نشان داده شد که بیشترین فراوانی آللی در جمعیت مورد مطالعه مربوط به آلل یک تکرار می باشد. آنالیز آماری مشخص کرد آلل های 5 و 6 تکرار خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش می دهند (0/0001>P). علاوه بر این نتایج نشان داد که در افرادی که مجموع تعداد تکرارهای آنها بیش از 6 تکرار است، احتمال خطر ابتلا به سرطان پستان کاهش می یابد (044/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که چندشکلی با تعداد تکرارهای متغیر در اینترون 5 ژن سیرتوئین 3 ممکن است فاکتور خطر مهمی برای استعداد ابتلا به سرطان پستان باشد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، تعداد تکرارهای متغیر، اینترون 5، ژن سیرتوئین 3
  • حمیده نادری، سعید کریمخانی زندی*، محسن حسنی، سپیده سعادتمند، داریوش همراهی صفحات 25-36
    مقدمه
    نتایج مطالعات نشان‏دهنده آن است که برخی عوارض قلبی- ریوی، همانند پنومونیت رادیاسیون ریه، در بیماران رادیوتراپی شده در درمان سرطان پستان با فاکتورهای مختلفی از جمله مقدار حجم ریه تابش دیده در ارتباط است. لذا در این مطالعه به بررسی فاکتورهای تعیین کننده حجمی از ریه که تحت تابش اشعه می باشند، پرداخته شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی بالینی، 48 بیمار زن با سرطان پستان که تحت درمان رادیوتراپی 3D CRT قرار گرفتند، انتخاب شد و تمام ارگان‏های حساس به همراه ناحیه درمانی (PTV) براساس اطلس RTOG در سیستم طراحی درمان Isogray رسم گردید. پس از آن پارامتر های CLD، MLD و GPD اندازه گیری شد و با استفاده از منحنی های DVH رابطه میان درصدی از حجم ریه تابش دیده با پارامترهای ذکر شده به‏دست آورده شد.
    یافته ها: بر اساس نتایج به‏دست آمده، ارتباط خطی میان پارامتر های CLD و GPD با درصدی از حجم ریه تابش دیده در میدان‏های تانژانسیل به‏دست آمد. به‏طور نمونه در ریه سمت راست برای CLD هایی با مقادیر 15، 25 و 35 میلی متر به ترتیب 10% ، 17% و 24% از حجم ریه در میدان های تانژانسیل قرار می گیرند.
    نتیجه‏ گیری: ارتباط بین CLD و حجم ریه واقع شده در میدان های تانژانسیل برای ریه چپ و راست معنادار بود. با افزایش یک واحد CLD، به طور متوسط انتظار داریم حجم ریه چپ و راست به ترتیب 2% و 2/3% افزایش پیدا کند.
    کلیدواژگان: رادیوتراپی، سرطان پستان، CLD، GPD، حجم ریه تابش دیده
  • مرتضی احمدیان، کمال عزیزبیگی*، مریم دلفان، سیروان اتشک صفحات 37-46
    مقدمه
    آنژیوژنز نقش بسیار مهمی در رشد فیزیولوژیکی بافت‏ها و تومورها دارد. با توجه به نقش کلیدی STAT-3 و آنژیوپویتین-1- tie-2 در آنزیوژنز تومور، هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر 10 هفته تمرین تناوبی شدید بر بیان ژن STAT-3، آنژیوپویتین-1، میزان پروتئین tie-2 و میزان رشد تومور در موش ‏های مبتلا به سرطان پستان بود.
    روش بررسی
    12 سر موش آزمایشگاهی نژاد BALB/c (سن 8-6 هفته، وزن 05/1 ± 19گرم) پس از القا سرطان (تزریق MC4-L2 زیر پوستی به پهلوی راست موش‏ها) به شکل تصادفی در گروه تمرینات تناوبی شدید (6n=) و گروه بدون فعالیت (6n=) قرار داده شدند. هر جلسه تمرین تناوبی شدید به ‏صورت پنج روز در هفته و به مدت 10 هفته اجرا شد. 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینات تناوبی، حیوانات قربانی و بافت تومور جدا شد و بیان ژن STAT-3و آنژیوپویتین-1 به روشqreal time PCR و میزان پروتئین tie-2به روش وسترن بلات اندازه‏گیری شد. تغییرات حجم تومور نیز با استفاده از کالیپر دیجیتالی هر هفته مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها: نتایج این تحقیق کاهش معناداری در بیان STAT-3 و آنژیوپویتین-1و میزان تغییرات حجم تومور و tie-2در گروه تمرینات تناوبی با شدت نسبت به گروه کنترل نشان داد (05/0>p).
    نتیجه ‏گیری: به‏ نظر می ‏رسد تمرینات تناوبی شدید از طریق کاهش بیان برخی از عوامل پیش‏ برنده آنژیوژیز می تواند سرعت پیشرفت تومورها را کاهش دهد و یک روش غیردارویی موثری در جهت کاهش رشد تومورها مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، تمرین تناوبی شدید، آنژیوژنز، STAT-3، آنژیوپویتین-1 و tie-2
  • شیدا شریفی ساکی، احمد علی پور، علیرضا آقایوسفی، محمدرضا محمدی، باقر غباری بناب، علیرضا نیکوفر، رباب انبیایی صفحات 47-57
    مقدمه
    سرطان پستان شایع‏ترین نوع سرطان در بین زنان است که باعث بروز افسردگی در مبتلایان می‏شود. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سبک دل بستگی به خدا با افسردگی زنان مبتلا به سرطان پستان با میانجیگری ادراک بیماری است.
    روش بررسی
    در این مطالعه 397 نفر زن مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بخش‏های شیمی‏درمانی و آنکولوژی بیمارستان‏های فیروزگر، پارس بیمارستان امام خمینی، مرکز پزشکی مهدیه تهران از 1395 تا سال 1396 مورد مطالعه قرار گرفتند. در مطالعه حاضر از روش نمونه‏گیری در دسترس استفاده شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه دلبستگی به خدا؛ پرسشنامه ادراک بیماری و پرسشنامه افسردگی انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و استنباطی (مدل‏یابی معادلات ساختاری مبتنی بر تحلیل مسیر) استفاده شد و برای آنالیز داده از نرم افزار آماری SMART PLS استفاده شد.
    یافته ها: ضرایب مستقیم ادراک بیماری و سبک‏های دلبستگی اجتنابی، اضطرابی و ایمن به خدا به ترتیب برابر 73/0، 37/0 و 92/0 بود، ضریب مستقیم افسردگی با ادراک بیماری و سبک‏های دلبستگی اجتنابی، اضطرابی و ایمن به خدا نیز به ترتیب برابر 42/0، 23/0-، 22/0- و 47/0- بود. همچنین یافته های حاصل از نتایج پژوهش نشان ضرایب غیرمستقیم افسردگی و سبک‏های دلبستگی اجتنابی، اضطرابی و ایمن به خدا نیز به ترتیب برابر 08/0، 07/0- و 08/0 می‏باشد.
    نتیجه ‏گیری: نتایج مطالعه ما نشان داد که دلبستگی به خدا هم به‏ صورت مستقیم و هم به‏ صورت غیرمستقیم و از طریق ادراک بیماری می‏تواند بر افسردگی زنان مبتلا به سرطان پستان تاثیر گذارد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، سبک دل بستگی به خدا، ادراک بیماری، افسردگی
  • مهرانه سلطانی نژاد * صفحات 58-66
    مقدمه
    سرطان پستان بیماری است که ممکن است به طور بالقوه بر زندگی روزانه زنان از جمله فعالیت‏های جسمانی، زندگی حرفه‏ای و اجتماعی آنان تاثیر گذارد. خودمتمایزسازی و تنظیم شناختی هیجان از عوامل کلیدی در این مقابله هستند. بنابراین شناخت این عوامل می‏تواند در ارتقا کیفیت زندگی ارزشمند باشد. هدف از این مطالعه بررسی رابطه بین خودمتمایزسازی و تنظیم شناختی هیجان با کیفیت زندگی در زنان مبتلا به سرطان پستان بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی بود. جامعه آماری مطالعه، زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه‏کننده به بیمارستان امام حسین(ع) شهر تهران می‏باشند، که از این میان تعداد 200 نفر بر اساس فرمول نمونه‏گیری کوکران به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. این بررسی از نوع مطالعات توصیفی-همبستگی است و جهت جمع آوری داده های مربوط به متغیرهای تحقیق از سه پرسشنامه کیفیت زندگی (SF-12)، خودمتمایز سازی (DSI-SF-20)، و تنظیم شناختی هیجان (CERQ-18) بهره گرفته شد. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل رگرسیون backward و به وسیله نسخه 20 نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها: میانگین سنی بیماران شرکت‏کنندگان در مطالعه برابر با 64/3±10/42 سال بود (50-30). از نظر میزان استفاده از راهبردهای تنظیم هیجان توسط بیماران، 5/39%، 5/54% و 6% به ترتیب از راهبردهای سازگارانه، ناسازگارانه و هر دو راهبرد استفاده می‏کردند. نتایج آزمون تحلیل رگرسیون نشان داد که ارتباط معنی‏داری بین خودمتمایز سازی و تنظیم شناختی هیجان با بعد روانی و جسمانی کیفیت زندگی وجود دارد (001/0=p-value). نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که دو متغیر خودمتمایزسازی و تنظیم شناختی هیجان 35% و 23% به ترتیب از کل تغییرات بعد روانی و جسمانی کیفیت زندگی را توجیه می کنند و مابقی، سهم سایر متغیرهاست.
    نتیجه‏ گیری: نتایج نشان داد که کاهش خودمتمایزسازی بیماران باعث افزایش استفاده از راهبردهای ناسازگارانه می‏شود و بالتبع آن، کاهش کیفیت زندگی را در پی دارد. بنابراین جهت کاهش راهبردهای ناسازگارانه و ارتقا کیفیت زندگی برنامه های دقیق و مداخلات آموزشی و حمایتی نیاز است.
    کلیدواژگان: خودمتمایزسازی، تنظیم شناختی هیجان، سرطان پستان
|
  • Nasim Khosravi, Erik Hanson, Vahid Farajivafa, Hamid Agha-Alinejad, Shahpar Haghighat, Mahdieh Molanouri Shamsi, Wiliam Evans, Jordan Lee, Eli Danson, Chad Wagoner, Elizabeth Harell, Kristen Nyrop, Hy Muss, David Bartlett, Cludio Battaglini Pages 7-16
    Introduction

    Exercise is now strongly recommended for breast cancer patients to improve their overall health and quality of life. Monocytes play an important role in the cancer immune system and a better understanding of how acute exercise alters the monocyte subsets would aid in exercise prescription.

    Methods

    Ten breast cancer survivors (age: 59 ± 7.1) who completed their primary cancer treatment within the previous year were evaluated in this study. Using flow cytometry, monocyte subset percentages were evaluated before, immediately after, and 1 hour after 45 minutes of acute, intermittent exercise. Exercise intensity was 60% of peak wattage obtained from a cardiopulmonary exercise test.

    Results

    The percentage of CD14 monocytes and CD14࠽ monocyte subsets changed significantly across the trial (p= 0.016 and p = 0.016, respectively), with a small, non-significant increase immediately after exercise (CD14: 9%, p= 0.314; CD14࠽: 5%, p= 0.594) followed by a larger significant decrease 1 hour after exercise relative to baseline (CD14: -26%, p= 0.015; CD14࠽: -28%, p= 0.021). CD14࠽ subpopulation showed a tendency to change across the trial but this did not quite reach significance (p= 0.097).

    Conclusion

    These findings suggest that acute intermittent exercise mobilizes CD14 monocytes and CD14࠽ monocyte subsets in breast cancer survivors in a manner that is comparable to previous reports in healthy individuals. Further studies are warranted to determine the functionality of the mobilized monocytes and the effects of exercise training.

    Keywords: Exercise, Breast Cancer, Monocyte, Immune System
  • Khadijeh Savari, Parisa Mohamadynejad *, Mehdi Moghanibashi Pages 17-24
    Introduction
    Several studies have reported the lack or down regulation of sirtuin-3 gene expression in various tumors, including breast cancer. A variable number tandem repeat polymorphism has recently been observed in the intron 5 of sirtuin-3 gene, which influences its transcriptional activity. We investigated the association of this polymorphism with the risk of breast cancer.
    Methods
    After extracting DNA from venous blood of 207 patients with breast cancer and 195 healthy individuals, the samples were genotyped using PCR method by primer pairs flanking the 72 bp repeat region in intron 5 of sirtuin-3 gene. The association of genotypes with risk of breast cancer was analyzed in SPSS 21 using logistic regression test.
    Results
    The allele and genotype frequencies were separately calculated in the patients and controls. Among the patients and controls, the most frequent allele pertained to one repeat alleles. Statistical analysis indicated that 5- and 6- repeat alleles decrease the risk of breast cancer (P
    Conclusion
    Results of the present study indicate that 72-bp variable number tandem repeat polymorphism in the intron 5 of sirtuin-3 gene may be a significant risk factor for susceptibility to breast cancer.
    Keywords: Breast Cancer, Variable Number Tandem Repeat, Intron 5, Sirtuin, 3 Gene
  • Hamideh Naderi, Saeed Karimkhani Zandi *, Mohsen Hasani, Sepideh Saadatmand, Dariush Hamrahi Pages 25-36
    Introduction
    some cardio-pulmonary complications, such as lung pneumonia in the radiotherapy treatment of breast cancer are associated with several factors including the amount of irradiated lung volume. Therefore in this study, the determining factors in irradiated lung volume have been investigated.
    Methods
    In this study, 48 patients with early breast cancer treated with 3D CRT radiation, were chosen. All ORS and PTV were contoured based on the RTOG atlas. CLD, MLD and GPD parameters were measured and their relationship with irradiated lung volume percentage was studied by DVH curves.
    Results
    The correlation between CLD and GPD with a percentage of irradiated lung volume in the tangential fields was linear. For example, CLD of right lung CLD equal to 15, 25 and 35 mm accounted for 10%, 17% and 24% of lung volume in Tangential fields, respectively.
    Conclusion
    The correlation between CLD and lung volume in tangential fields for the left and right lung was significant. With an increase of one unit in the CLD, on average we expect that left and right lungs volume is increased 2% and 3.2%, respectively.
    Keywords: Radiotherapy, Breast Cancer, CLD, GPD, Irradiated Lung Volume
  • Morteza Ahmadian, Kamal Azizbeigi, Maryam Delphan, Sirvan Atashak Pages 37-46
    Introduction
    Angiogenesis has a great role in physiological development of tissues and tumors. Considering the key role of STAT-3 and angiopoietin-1-tie-2 in angiogenesis, this study aimed to investigate the effect of 10 weeks of high intensity interval exercise (HIIT) on STAT-3 and angiopoietin-1 gene expression, and tie-2 protein in mice with breast cancer.
    Methods
    After inducing cancer (subcutaneous injection of MC4-L2 on the right side of mice), twelve Balb/c mice (6-8 weeks, weight 19±1.05) were randomly assigned to HIIT (n=6) and non-active groups (n=6). HIIT sessions were performed five days a week for 10 weeks. Twenty-four hours after the last session of HIIT, the animals were sacrificed and the tumor tissue was isolated for measuring the expression of STAT-3 and angiopoietin-1 gene by qreal time PCR and measuring tie-2 protein by western blot method. Tumor volume changes were also assessed using a digital caliper every week.
    Results
    The results of this study showed a significant decrease in expression of STAT-3 and angiopoietin-1, and changes in tumor volume and tie-2 in the training group compared to the control group (p =0.001).
    Conclusion
    It appears that high intensity interval exercise can reduce the rate of tumor progression through decreasing the expression of some angiogenesis promoters, and is an effective non-medical method for reducing tumor growth.
    Keywords: Breast Cancer, High Intensity Interval Training, Angiogenesis, STAT, 3, Angiopoietin, 1, tie, 2
  • Sheida Sharifi Saki, Ahmad Alipour, Ali Reza Aghayousefi, Mohammad Reza Mohammadi, Bagher Ghobari Bonab, Ali Reza Nikofar, Robab Anbiaee Pages 47-57
    Introduction
    Breast cancer is the most common type of cancer among women, which causes depression in the affected patients. The purpose of this study was to investigate the relationship between attachment style to God and depression in women with breast cancer, and the mediating role of illness perception.
    Methods
    The participants of this study were 397 women with breast cancer presenting to the oncology and chemotherapy wards of Firoozgar, Pars, and Imam Khomeini hospitals and Mahdiyeh Medical Center in Tehran between 2016 and 2017. This study employed convenience sampling technique. The data were collected by administering Attachment-to-God Questionnaire, Illness Perception Questionnaire, Beck Depression Inventory. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics (structural equation modeling based on path analysis) in SMART PLS.
    Results
    Direct correlation co-efficients were 0.73, 0.37 and 0.92 between illness perception and variables of avoidance attachment style, anxiety attachment and safe attachment to God, respectively. Direct correlation co-efficients were 0.42, -0.23, -0.22 and -0.47 between depression and variables of disease safe attachment perception, avoidance attachment style, anxiety attachment and safe attachment to God, respectively while their indirect co-efficients with avoidance attachment style, anxiety attachment and safe attachment to God were 0.08, -0.07 and 0.08, respectively.
    Conclusion
    The results revealed that attachment to God impacts depression of women with breast cancer both directly and indirectly through illness perception.
    Keywords: Breast Cancer, Attachment Style to God, Illness Perception, Depression
  • Mehraneh Soltaninejad * Pages 58-66
    Introduction
    Breast cancer may potentially affect women’s daily life, including their physical activities, career and social life. Self-differentiation and cognitive emotion regulation are key factors in coping with the disease. Thus, knowledge of these factors may be of value in improving the quality of life. This study aimed to examine the relationship of self-differentiation and cognitive emotion regulation strategies with the quality of life in women with breast cancer.
    Methods
    This cross-sectional study recruited 200 women from a statistical population of women with breast cancer presenting to Imam Hussein Hospital who were selected according to the Cochran’s formula. Data for this descriptive-correlation study were collected through questionnaires of Quality of Life Scale (SF-12), Self-differentiation (DSI-SF-20), and Cognitive Emotion Regulation (CERQ-18). Data were analyzed by backward regression analysis in SPSS20 software.
    Results
    Patients’ mean age was 42.10 ± 3.64 years (range: 30-50 years). Adaptive, maladaptive or both strategies were used by 39.5%, 54.5% and 6% of the participants, respectively. Furthermore, regression analysis revealed the significant relationship of self-differentiation and cognitive emotion eegulation strategies with mental and physical dimensions of the quality of life (p-value = 0.001). Regression analysis results showed self-differentiation, and cognitive emotion regulation significantly predicted 23% of the variance of physical dimension and 35% of the variance of mental dimension of the quality of life, while the remaining belonged to other variables.
    Conclusion
    According to the results, a reduction in self-differentiation of patients increases maladaptive strategies and consequently reduces their quality of life. Therefore, more precise planning for educational and supportive interventions appears necessary for reducing maladaptive strategies and improving quality of life.
    Keywords: Emotion Regulation, Cognitive Emotion Regulation, Breast Cancer